Ramai yang tidak tahu bahawa cara menyimpan makanan yang
salah boleh menjejaskan khasiat sayur, ikan, ayam dan pelbagai lagi sumber
makanan.
Antara tujuan makanan perlu disimpan dengan betul dan
sempurna ialah bagi memastikan makanan berkenaan berada dalam keadaan selamat
sehingga ia dimakan semula.
Mungkin ramai tertanya-tanya cara terbaik menyimpan makanan
berkenaan teutamanya di dalam peti sejuk. Berikut adalah panduannya:
Simpan
sayur ditempat sesuai
Bagi mengelakkan sayur-sayuran dan buah-buahan rosak maka
simpanlah di bahagian laci bawah peti sejuk. Ini penting untuk mengelak masalah
pembekuan.
Guba
beg plastik
Sebaiknya simpan semua jenis makanan yang siap dimasak ke
dalam bekas berpenutup seperti beg plastik bertutup dan dibalut dengan kertas
aluminium atau plastik nipis. Cara ini membantu mengurangkan proses
pengeringan, pencemaran, perubahan bau atau tertumpah.
Asingkan
bahan makanan
Amalkan menyimpan makanan yang telah dimasak di bahagian
sejuk (atas) tetapi bezakan dengan bahan yang masih mentah. Ini kerana
bahan-bahan seperti daging, ikan dan sayur-sayuran lazimnya mengandungi
bakteria berbahaya yang boleh mencemarkan makanan yang siap dimasak sekali gus
mengakibatkan masalah keracunan dan basi.
Cara
simpan telur
Sebaiknya simpanlah telur di bahagian yang lebih sejuk dalam
peti sejuk kerana suhu yang lebih rendah hanya akan melembapkan lagi proses
pembiakan bakteria.
Bungkus
sayur
Sayur-sayuran sebaiknya dibungkus dengan plastik berlubang
berupaya mengurangkan kehilangan air sekali gus melancarkan pengaliran udara di
dalamnya.
Alih
makanan dalam tin
Makanan dalam tin yang telah dibuka tidak boleh disimpan di
dalam peti sejuk begitu sahaja. Pindahkan makanan tersebut ke dalam bekas
plastik atau kaca bertutup. Ini bagi mengelakkan berlakunya tindak balas logam
(tin) ke atas udara apabila makanan berkenaan dibiarkan di dalamnya.
Simpan
bekas rapat-rapat
Jika menyimpan bekas makanan di dalam peti sejuk, sebaiknya
susun bekas berkenaan rapat-rapat agar udara yang mengalir di dalamnya dapat
disebarkan sekata.
Sejukkan
makanan sebelum simpan
Makanan siap dimasak tidak boleh diletakkan terus ke dalam
peti sejuk. Sebenarnya ia adalah kaedah yang diguna pakai bagi menghalang
pertambahan kelembapan di samping mengekalkan suhu di dalam peti sejuk. Cara
paling mudah adalah dengan membiarkan makanan tersebut sejuk dahulu sebelum
disimpan di dalam peti sejuk.
Sumber : Majalah Mingguan Wanita
0 Response to "Elak Khasiat Makanan Terjejas"
Post a Comment